24.02.2015

Projekt lavínovej prevencie na Ukrajine v zime 2015

 

 

Projekt lavínovej prevencie na Ukrajine v zime 2015

http://visegradfund.org/

Vďaka malému grantu Visegrádskeho fondu môžeme od 1. marca 2015 pokračovať v predchádzajúcej niekoľkoročnej činnosti. Zameraná je na monitoring lavínových oblastí v ukrajinských Karpatoch, školenie nevládnych horských vodcov, dobrovolných záchranárov, odborné školenia pracovníkov sneho-lavínových staníc Ukrajinskej hydro-meteorologickej služby. Prvú časť zimy sme v rámci naviazania monitorovali lavínovú situáciu na ukrajinských Karpatoch z vlastných prostriedkov (archív správ nájdete na: http://karpaty.net/laviny/snehove-podminky.htm)            

 

Ďaľším krokom ku zvýšeniu bezpečnosti pohybu v zimných horách bez fungujúcej ukrajinskej horskej služby, (po politických zmenách na konci roku 2013 prestala s nami komunikovať), je naviazanie kontaktov so skupinami freeriderov, skialpinistov, horských vodcov a inštruktorov. Na rozdiel od záchranárov momentálne zaradených pod ukrajinské ministerstvo obrany majú o školenia a kurzy veľký záujem. Tento trend sa potvrdil na školení skialpinistov a horských vodcov, ktoré sme v januári 2014 organizovali s Horskou službou ČR v rámci malého grantu IVF na horskej chate Perelisok, v Zakarpatskej oblasti: http://www.karpaty.net/archiv/karpaty-v-blate-a-mlze.htm                    Kurzy pre aktívnych horských vodcov pokračujú vďaka spolupráci s Horskou službou ČR a malému grantu IVF v marci v Krkonošiach. Pre freeriderov a pracovníkov snehovolavínovej stanice Plaj bude školenie v apríli na Boržave v lyžiarskom stredisku Pylypec za účasti záchranárov poľskej služby GOPR a pre špecialistov Hydrometeorologického centra z Užhorodu tiež v apríli na Stredisku lavínovej prevencie Liptovský Hrádok.

V priebehu lavínových kurzov a zásad záchrany v horách, sme naviazali spoluprácu so združením turistov a skialpinistov z Tarnopolu. V pohorí Černohora poriadajú kempy a prechody na lyžiach www.tura.ua. Monitorujú lavínové terény a posielajú nám aktuálne informácie z Čiernohorského masívu. Zo strany tejto nevládnej organizácie je veľký záujem o spoluprácu a získavanie odborných znalostí od českých, slovenských a poľských záchranárov. Cieľom je pravidelne školiť záujemcov na Ukrajine v rámci zimných kempov.

Prostredníctvom malého grantu IVF ďalej pokračujeme v spolupráci s meteorológmi z ukrajinského Hydrometeorologického centra predovšetkým z dvoch ukrajinských snehovolavínových staníc, ktoré sa zaoberajú meraním snehu. Zo snehovolavínových staníc Play (1 350 m pohorie Boržava) a Požežeska (1 450 m, Čiernohorský masív), získavame pravidelné trojhodinové merania pre spracovanie výstrah, ktoré sú aj tento rok zverejnené na stránkach meteo-služby Ukrajiny. Lavínovú predpoď robíme od 4. januára 2015 na stránkachwww.karpaty.net/laviny, resp. www.snowski.sk/ukrajina. Výstrahy sú tiež publikované na partnerských stránkach www.turkula.pl. Ukrajinská hydrometeorologická služba po novom zverejňuje výstrahy v písomnej podobe na: http://www.gmc.uzhgorod.ua.

 

Rekapitulácia projektov lavínovej prevencie na ukrajinských Karpatoch v predchádzajúcich rokoch:

http://www.karpaty.net/archiv/zima-v-ukrajinskych-karpatech.htm

http://www.karpaty.net/archiv/karpaty-v-blate-a-mlze.htm

http://www.karpaty.net/archiv/meteorologove-a-laviny.htm

http://www.karpaty.net/archiv/nemilosrdne-ukrajinske-hory.htm

http://www.treking.cz/archiv/visegrad.htm

http://www.karpaty.net/archiv/laviny-na-borzave.htm

http://www.karpaty.net/archiv/monitoring-na-borzave.htm

▪ Správy zo stredísk
▪ Zaujímané odkazy

Dobrý anjel