16.12.2015

Zimná sezóna v ukrajinských Karpatoch

 

 

 

 

 

 

 

 

Zimná sezóna v ukrajinských Karpatoch

 

Vďaka podpore malého grantu Medzinárodného Visegrádskeho fondu (IVF) i túto zimnú sezónu môžeme  monitorovať lavínovú situáciu na Ukrajine a pravidelne spracovávať  lavínové výstrahy na základe údajov ukrajinských kolegov turistického a lyžiarskeho oddielu Ture (www.life.ture.ua ) a sledovaniu na meteostaniciach Ukrajinskej hydro-meteo služby orientačné informácie o stave snehu v pohorí Čiernohora a Boržava. Meteostanice, presnejšie Sneholavínové stanice z čias ZSSR sa nachádzajú v pohorí Boržava, v blízkosti lyžiarskeho areálu Pylypec na vrchole Plaj v nadmorskej výške 1350 m, a v najvyššom horskom pásme Ukrajiny, v Čiernohorskom masíve pod vrcholom Požeževska 1822 m, stanica sa nachádza na východnom úbočí vo výške 1450 m. Každá stanica každé 3 hodiny meria výšku snehu, prírastok snehu, teplotu, rýchlosť a smer vetra – lavínové výstrahy však nezverejňujú. Informácie od 25.novembra v rámci projektu IVF spracovávame a vydávame výstrahy, spravidla 2x týždenne, a sú uverejňované na stránke www.karpaty.net/laviny  alebo na fb stránke https://www.facebook.com/lawinyUA/ . Veľmi cenné poznatky získavame od freeride komunity v areáloch  Dragobrat a Pylypec a od horských vodcov špecializujúcich sa na skitouring, ktorí organizujú dlhé zimné prechody odľahlými hrebeňmi Karpát.

Túto zimnú sezónu je projekt IVF zameraný na spoluprácu s nevládnymi komunitami, aktívnymi lyžiarmi a skialpinistami, ktorí sa s nebezpečím lavín stretávajú v odľahlých ukrajinských horách najčastejšie a záchrana v lavíne v horách, s dostupnosťou záchrany miestnej horskej služby v rádoch desiatok hodín, je pre nich prioritou. Kolegovia poľskej horskej služby GOPR Bieszczady a slovenského Strediska lavínovej prevencie v L. Hrádku pre nich pripravili kurzy na Ukrajine, o ktoré bol minulú zimu medzi freridermi a snowboardistami veľký záujem, prevyšujúci naše možnosti. Krkonošská horská služba naopak pozvala dobrovoľných záchranárov a horských vodcov v januári na školenie do Krkonôš.

Lavínové výstrahy sme začali vydávať 25. novembra 2015, keď v pohorí Svidovec a Čiernohora napadlo za 48 hodín 20 až 25 cm snehu. V nasledujúcich dňoch sa uvoľnilo v blízkosti lyžiarskeho areálu Dragobrat niekoľko spontánnych (samovoľných ) lavín a splazov , našťastie bez lavínových nehôd. Najväčšiu lavínu na konci novembra monitorovali freerideri na Dragobrate, na východnom svahu vrcholu Stoh 1704 m, v blízkosti sedačkovej lanovky, kde spadla 1. februára 1983 najväčšia monitorovaná lavína v Zakarpatí  z vrcholu Stoh (1704 m) s objemom 400 000 m3, dĺžke 1,5 km. Napriek tomu dnes už emeritní záchranári upozorňovali ukrajinského podnikateľa na nevhodnosť vybudovania  lanovky cez lavínový kataster, poloha stĺpov zasahuje do lavínového svahu pod vrcholom Stoh.

 

Minuloročná zima priniesla bohužiaľ ďalšiu, zbytočnú obeť ukrajinských hôr, keď 2.marca 2015 zahynul český turista v lavíne pod vrcholom Bliznica 1881 m v pohorí Svidovec.  Viac na:http://karpaty.net/laviny/snehove-podminky.htm#a

 

Prvý krát v histórii ukrajinskej horskej služby bola otvorená útulňa, príp.služobňa na hrebeni najvyššieho Čiernohorského masívu, na vrchole Pop Ivan 2020 m v ruinách bývalého observatória z roku 1939. Táto iniciatíva) je výsledkom poľsko-ukrajinského projektu zakonzervovania a rekonštrukcie tejto mohutnej stavby, provizórna  terénna stanica horskej služby bola zriadená v spolupráci Prikarpatskej národnej univerzity V. Stefanika a Štátnej služby mimoriadnych situácíí Ivano-Frankovskej oblasti. Provizórna útulňa slúži predovšetkým ako zázemie pre záchranárov pri monitorovaní terénu alebo pri záchranných akciách (nie je obsadený trvalo), príp. bivak v núdzových situáciách pre skialpinistov. Viac na https://www.facebook.com/chornogora.rescue112/?fref=photo

Foto: Samovoľná lavína v blízkosti sedačkovej lanovky na Stoh na Dragobrate dňa 25.11.2015. Foto: fb Golden Ride

Foto : Bývalé poľské observatórium na vrchole Pop Ivan 2020 m. Foto V. Horon, 3/2015

Viac o predchádzajúcich sezónach:

http://karpaty.net/archiv/zima_2015.htm

http://www.karpaty.net/archiv/karpaty-v-blate-a-mlze.htm

▪ Správy zo stredísk
▪ Zaujímané odkazy

Dobrý anjel