25.08.2014

Karpaty v beznádeji

 
 
 
 
Situácia na Ukrajine je už viac ako pol roka veľmi vážna. Boje na východe pritvrdzujú každým týždňom viac, problémy túto zem zrážajú na kolená. A čo viac, nejednotnosť Európy stále viac nahráva Rusku. Aj keď v médiách je počuť a vidieť obraz zeme, ktorá je poznačená vojnou, na ukrajinských Karpatoch je kľud a bezpečno. Turistov z Európy (zmanipulovaných médiami), ktorí sa vydali za hranice EU na Zakarpatsko sme stretli naozaj minimum. O to viac sú vďační miestni ľudia (znechutení spravodajstvami), ktorí sa ocitli na periférii záujmu v Kyjeve,
denne sa boriaci so svojimi problémami od kedy sa zastavili akékoľvek investície do verejných projektov.  V strede leta sme sa vydali pozrieť do zeme, kde sa pomaly začína vracať život  späť (vďaka nedostatku štátnych prostriedkov a bezvládiu v regiónoch). 
 
V sobotu 2. augusta sme v kamarátmi z Liptova, Ostravy a Čiech za podpory priateľov zo Sobraniec prekročili poloprázdnu hranicu vo Vyšnom Nemeckom a pokračovali na Usť Čornu. Päťdesiatkilometrový úsek z Teresvy do Usť Čornej sme išli našim AROM viac ako hodinu a pol. Niektoré jamy na tejto ceste 2. triedy boli na hranici zjazdnosti nášho auta. Od priateľov z Horskej služby Krkonoše sme predali drobné dary (nakoľko tu horská služba už prestala fungovať po viacnásobnej výmene vedenia), urobili sme kontrolu a údržbu nášho skútra Buran a ťiež ďaľšieho vybavenia k ojedinelým záchranným akciám v najodľahlejšej služobne HS v Karpatoch. V nasledujúcich dňoch sme sa vydali obnoviť drobné poškodenia na rozcestníkoch a vymeniť tabuľky na Svidovci. Na tyčovom značení pod vrcholom Klímovej, kde sa v hmle často strácajú turisti, sme skúšobne inštalovali reflexné fólie 3M. Malá skupinka opravila najstaršie úseky značených trás z roku 2008 na polonine Krasna a pod sedlom Okula. Žial na Ukrajine nie je vhodná doba pre aktivity neziskových organizácií a rozvojových projektov. Aspoň minimálnu údržbu značenia sme urobili z vlastných prostriedkov a vo svojom osobnom voľne.
 
Niektoré potrehy - priam otrasný stav ciest 2. a 3. triedy, po ktorých len veľmi ťažko prejde auto, na poloninách skrývajúci sa branci (mladí, ktorí odmietli nastúpiť do armády a bojovať na východe), absencia akejkoľvek polície (väčšina bola prevelená na východ aby nahradili zbehlých kolegov k separatistom), absolútna neúcta ku prírode, jej ničenie.......)
 
Opravili sme žltú značku z doliny Mokranky na poloninu Krasna, vymenili smerovky v centre Usť Čorné, pri Lesorube a na Trojaske. Kolega, lavínový špecialista, zhodnotil letné aspekty lavínových svahov pod Trojaskou, ale hlavne vďaka daru nášho kamaráta z HS ČR Krkonoše sme podporili miestneho náčelníka HS odvolaného za januárovú účasť (v rozpore s práve vydanými Janukovičovými dekrétmi, omedzujúcimi právo zhromažďovať sa), na našich lavínových kurzoch na Perelisku.
 
Na záver cesty, nám dodala podporu slovenská konzulka v Užhorode a poďakovala za našu neúnavnú prácu. Cesta späť cez hranice vo Vyšnom Nemeckom bola príjemná a plynulá.
 
Obnovu značenia a inštaláciu reflexných pásov 3M na tyčové značenie, sme urobili vďaka podpore priateľov - Igora Horeního, Karla Markvarta, Aleša Zenkla a vďaka profesionálnemu servisu Pavla a Petra Balasičových z autodielne PB Balasič, ktorí udržujú pojazdné naše ARO240.
 
O januárovej ceste na Ukrajinu a lavínovom školení - http://www.karpaty.net/archiv/karpaty-v-blate-a-mlze.htm
 
Aj v sezóne 2014/2015, ak nám to situácia dovolí, by sme chceli pokračovať v projekte lavínovej prevencie a podporovať neziskové organizácie, športové združenia zamerané na skialpinizmus a zimnú turistiku.
▪ Správy zo stredísk
▪ Zaujímané odkazy

Dobrý anjel