22.03.2016

Veľký záujem o školenie lavínovej prevencii na Ukrajine

 

 

 

 

Jedným z hlavných cieľov malého grantu Medzinárodného višegrádského fondu (IVF) na Ukrajine, zameraného na monitoring lavínovej situácie a lavínovú prevenciu, sú aj školenia mimovládnych lyžiarskych združení a freeridových komunít. Predovšetkým tieto skupiny aktívnych lyžiarov sú najviac ohrozené na živote v odľahlých a neosídlených horách v prípade zasiahnutia lavínou a pomoc horskej služby je dostupná až za veľmi dlhý čas. Témami kurzov pre ukrajinských skialpinistov a freeriderov je predovšetkým pomoc a záchrana v horách, kamarádka pomoc v lavíne vlastnými prostriedkami, ošetrenie zraneného a transport do bezpečia. V januári 2016 sa vďaka malému grantu IVF uskutočnil na Ukrajine prvý seminár pre mimovládne združenia. Záujem ukrajinských lyžiarov predčil možnosti projektu IVF. Lavínového kurzu sa mohla zúčastniť len polovica záujemcov. Účastníci kurzu prišli z celej Ukrajiny. O kurz mali zájem aj bývalí dobrovolní horskí záchranári z Krymu, ktorí chcú spolupracovať v Karpatoch ako dobrovolní horskí záchranári. Viac informácií o januárovom školení nájdete na linke http://karpaty.net/archiv/lavinovy-kurz-2016.htm.

 

Ďaľší kurz sme pripravili v rámci malého grantu IVF v polovici marca 2016 (11. - 13.3.) v lyžiarskom stredisku Dragobrat v pohorí Svidovec, ktoré je vyhľadávané freeridovými komunitami z celej Ukrajiny aj krajín EU. Lokalita je známa velkým množstvom lavínových dráh, v ktorých sa milovníci lyžovania vo voľnom teréne pohybujú a hrozí im nebezpečenstvo v podobe lavín.

 

Aj tentokrát bol zájem vyšší ako nám umožňovala kapacita kurzu, predovšetkým v praktickej časti pri nácviku záchrany v teréne. Výber účastníkov bol opäť ťažký, lebo do skupín v kurze bolo možné zobrať len 36 účastníkov z 91 prihlásených. Seminár v rámci viedla záchranárka z GOPR Biesczady (Poľsko) - Karolina Kiwior s našimi kolegami a zástupcami ukrajinskej pobočky PIEPS - Denis Bykov, ktorí bezplatne účastníkom kurzu požíčal vybavenie pre lavínovú záchranu.

Teoretická časť bola zameraná na popis lavín - ich vznik, druhy, vplyv počasia a na testy stability snehovej pokrývky. Druhá časť nazvaná „ABC lavin“ teoreticky oznámila účastníkov kurzu s lavínovou výbavou nutnou pre záchranu z lavíny (lavínový vyhľadávač, sonda, lopata) a s možnosťou použitia lavínového batohu. Záverečná časť bola venovaná plánovaniu trás v horách, sledovaniu a vyhodnoteniu lavínového nebezpečenstva a predstavenia 5-dielnej medzinárodnej stupnice lavínového nebezpečenstva.

Predovšetkým o praktickú časť bol veľký záujem - podobne ako v januárovom kurze. Tu sa účastníci zoznámili so snehovými profilmi a určovaním kritických vrstiev snehu a posúcením stability snehovej pokrývky. Účastníci robili kompresný test a následne hodnotili lokálne lavínové nebezpečenstvo.

Na základe skúseností z januárového kurzu účastníci si na figuríne, ktorú zapožičal GOPR Biesczady, precvičili zásady prvej pomoci pri zlomeninách a iných zraneniach v teréne a následne transport zraneného  a tiež postupy pri umelom dýchaní a masáži srdca.

Na záver bola pre účastníkov kurzu pripravená súťaž 3-členných družstev, ktorá mala preveriť prácu s lavínovými vyhľadávačmi, postup pri záchrane v lavíne a následne poskytnutie prvej pomoci zranenému. Každý účastník kurzu obdržal brožúrku „ABC lavin“ v ukrajinčine vydanú cez jeden z predchádzajúcich projektov IVF.

V rámci kurzu jeho účastníci pod vedením Karoliny Kiwior zadali snehový profil zo SV vrcholu Žandarm do medzinárodnej databázy profilov EAWS pomocou aplikácie SnoProfiler - http://www.lawis.at/profiles/snowprofile_3507.png?v=337.3417843314625

Foto: Helena Filippova

 

Ďaľšie odkazy:

http://karpaty.net/archiv/lavinovy-kurz-2016.htm

http://karpaty.net/archiv/hodnoceni-lavinoveho-nebezpeci-na-ukrajine.htm

▪ Správy zo stredísk
▪ Zaujímané odkazy

Dobrý anjel