09.12.2015

UŽIME SI LYŽOVAČKU BEZ ZBYTOČNÝCH NEHÔD A ÚRAZOV

 
 
 
 
 
 
UŽIME SI LYŽOVAČKU BEZ ZBYTOČNÝCH NEHÔD A ÚRAZOV
 
 
POMÔŽU NÁM TIPY OD HORSKÉHO VODCU 
 
Ako sa dobre pripraviť na zimné športy? Čím sa riadiť, aby sme si lyžovanie nepokazili nehodami a čo robiť, ak sa aj nejaká prihodí? Poradí nám horský vodca z Vysokých Tatier, Jaroslav Michalko.
Zimná sezóna je časom, kedy si na svoje prídu lyžiari, snowboardisti či skialpinisti. Zimné športy prinášajú oddych, relax, zábavu dospelým i deťom. Stáva sa však, že sa premenia na nepríjemnosť, ak dôjde k úrazom. V minulej zimnej sezóne sa v Tatrách stalo spolu 373 úrazov, čo bolo priemerne vyše dva denne. Z toho stredne ťažkých úrazov bolo 149 a ťažkých 78. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou bol počet zásahov Tatranskej horskej služby o 28 % vyšší *. Údaje horskej služby za všetky lyžiarske strediská na Slovensku hovoria dokonca o tom, že počas sezóny 2013/2014 bolo úrazov až 1200. A preto je dobré vedieť, čo je ich najčastejšou príčinou.
Tatranský horský vodca Jaroslav Michalko hovorí, že „najčastejšou príčinou úrazov bývajú nehody, ale aj nedostatočná pripravenosť či neskontrolovaná výstroj, ale aj požívanie alkoholu na svahu pred alebo počas lyžovania,“ a dodáva „často sa nám stávajú príhody, že po posilnení sa alkoholom mladí stratia svojho kamaráta, ktorý zapadol v snehu alebo stratia lyže či snowboard, ktoré im ušli, a tak ich hľadáme v doline. Alebo máme aj celé skupiny lyžiarov, ktorí sa neudržia na nohách, nie že by si ešte zvládli nasadiť lyže.“ 
Popri príhodách s dobrým koncom sa ale stáva aj dosť nehôd s tragickými následkami. Nemali by sme zabúdať, že sneh a ľad sú živly, ktoré nevieme ovládať. „Mojím odporúčaním je dobre sa na lyžovačku pripraviť, nepreceniť svoje schopnosti a vybrať si trasu, ktorú zvládneme. Pred prvým spustením by som odporučil lyžiarom aspoň niekoľko minút zahriať celé telo niekoľkými cvikmi. Zahriate by nemalo byť v žiadnom prípade prostredníctvom alkoholu, ktorý na lyžiarske svahy nepatrí,“ hovorí J. Michalko. Hoci presná štatistika, koľko úrazov sa stalo pod vplyvom alkoholu, sa nevedie, podľa horského vodcu počet alebo percento ani nie je dôležité. „Dôležité je zdravie a ľudské životy. Každý si musí uvedomiť, že ak sa zraní pod vplyvom alkoholu, poisťovňa mu liečebné náklady nepreplatí,“ upozorňuje Jaroslav Michalko a dodáva, že okrem seba môžete na svahu ublížiť aj niekomu inému. „Vtedy na vás môže zranená osoba podať trestné oznámenie za ublíženie na zdraví,“ dopĺňa s tým, že ak zaúradoval pri nehode alkohol, prináša to so sebou samozrejme množstvo ďalších problémov.
Samozrejme, je potrebné dopĺňať tekutiny ale nie v podobe alkoholu, ktorý spôsobuje otupenie zmyslov a znižuje koncentráciu a koordináciu pohybu. Podporuje riskantné jazdenie po svahu a tým nadmerné riziko úrazu. „Pri veľkej zime rýchlejšie vznikajú omrzliny, pretože alkohol viaže na seba vodu a rozťahuje cievy čím z organizmu pod jeho vplyvom uniká viac tepla než z tela triezveho človeka. Opitý človek má omámené zmysly a často mrznutie ani nevníma. Radšej tvrdý alkohol a pivo vymeňte za čaj alebo nealkoholické pivo, napríklad Birell, ktoré obsahuje aj minerály a vitamíny. Tie je vždy po fyzickom výkone potrebné doplniť spolu s tekutinami. Aj bez alkoholu je možné si užiť lyžovačku, sánkovačku či snowboarding naplno,“ vysvetľuje J. Michalko.
 
 
15 rád od tatranského horského vodcu, na čo by mal myslieť správny lyžiar
1. Pred vstupom na svah skontrolovať nastavenie lyží v servise
2. Mať so sebou dobré lyžiarske okuliare, ktoré sa nehmlia, kvalitné rukavice, nepremokavé oblečenie, prilbu a chrániče 
3. Ak sa nachádzate vo veľkom centre je dobré pred lyžovačkou navštíviť info centrum. Zobrať si mapu zjazdoviek a vložiť do mobilu potrebné telefónne číslo, kde môžete zavolať pomoc v prípade nehody.
4. Pred prvým spustením aspoň niekoľko minút zahriať  celé telo niekoľkými cvikmi.
5. Zahriate by nemalo byť prostredníctvom tvrdého alkoholu, ktorý na lyžiarske svahy nepatrí! Povolené je nealkoholické pivo, ktoré má aj dostatok minerálov pre regeneráciu organizmu.
6. Začiatočníci by mali využívať zjazdové trate, ktoré zvládnu (modré). Zdatní lyžiari by mali využívať zjazdové trate náročnejšie  červené,  čierne. Tiež by nemali zabúdať na kontrolované jazdenie.
7. Pri zastavovaní (oddychu) na svahu treba ísť na kraj zjazdovky. Nezastavovať pod hranou, za ktorú nie je vidieť, nesedieť na svahu a debatovať.
8. Pri opätovnom štarte si treba skontrolovať svah nad nami aby sme niekomu neskrížili zjazd.  
9. Lyžovať na  vyznačených zjazdovkách. Rešpektovať značenie, ktoré je na zjazdovkách, hlavne tam, kde sa zjazdovky krížia a je potrebné spomaliť. Ak už lyžujeme mimo zjazdoviek, dôležité je nielen byť opatrní, ale aj sledovať lavínové spravodajstvo.
10. Periférne sledovať aj iných lyžiarov a dostatočne dopredu odhadnúť situáciu, vyhodnotiť ju tak, aby nedošlo ku zrážke s iným lyžiarom. 
11. Pri predbiehaní iných lyžiarov dodržiavať dostatočnú vzdialenosť.
12. Pri zastavovaní pred skupinou osôb spomaliť jazdu dostatočne dopredu, aby sme  skupinu neohrozili svojím  prípadným pádom alebo snehom.    
13. Mať dohodnuté miesto stretnutia.
14. Zásadne nechytať lyžu ktorá letí dolu svahom! Je to veľmi nebezpečné. Lyža vie poraniť, a to dosť vážne. 
15. Po ukončení lyžovania je dobré si odložiť topánky na sušič a na aspoň 10 min. sa venovať strečingu.
Ak sa nám na svahu predsa stane nehoda, mali by sme mať pri sebe informáciu o tom,  ako si môžeme zavolať pomoc. Je dobré si ešte pred výletom, v hoteli alebo v informačnom centre vložiť do mobilu potrebné telefónne číslo horskej služby daného strediska, v ktorom sa nachádzame. „V prípade, že sme svedkom nehody na svahu, alebo niekto leží na svahu, je lepšie sa opýtať či nepotrebuje pomoc. Ak áno, voláme pomoc cez mobil. Ak ešte nikto nie je pri zranenom, je dobré pri ňom zostať, poprípade mu odopnúť lyže. Lyže zapichnúť do snehu nad zraneného a rozprávať sa s ním až do príchodu horskej služby,“ dopĺňa na záver Jaroslav Michalko.  
 
 
*Zdroj: Tatranská horská služba, dobrovoľný zbor, o.z.
 
Tlačovú správu vydal v Bratislave 30. novembra 2015 MEDIA CENTRAL.
▪ Správy zo stredísk
▪ Zaujímané odkazy

Dobrý anjel